Petri Suuronen Määrätietoisen ja rakentavan yhteistyön puolesta.

Kieltovapaata uutta vuotta

Mielestäni Suomessa kielletään ja rajoitetaan kansalaisten toimintaa lähtökohtaisesti aivan liikaa. Kieltojen tulisi joko olla perusteltavissa kansantaloudellisesti tai niillä tulisi pyrkiä estämään merkittävää haittaa kansanterveydelle tai ympäristölle. Se, että joku ei pidä toisen toiminnasta, ei ole peruste kieltää mitään.


Aiemmin olen moottoripyörien edunvalvonnan yhteydessä saanut havaita, että kansalaiset ovat monesti hyvin kärkkäitä vaatimaan toisten toimintaa rajoittavia kieltoja, siis toisin sanoen rajoittamaan kansalaisten yleisiä vapauksia ja oikeuksia. Uusin esimerkki on ilotulitteiden yksityiskäyttöä rajoittamaan pyrkivä kansalaisaloite.

 

Tällä hetkellä Suomessa saa ampua ilotulitteita ilman erillistä lupaa uudenvuoden aaton ja päivän välisenä yönä kello 18-02, eli muutamien tuntien ajan. Sitäkin on tämän kirjoittamisen hetkellä liki 60000 ihmistä valmiita rajoittamaan.

Aloitetta perustellaan ensisijaisesti loukkaantumisten kustannuksilla (aloitteessa mainittu n. 1,5 M€), mutta vaikka esimerkiksi silmän menettäminen ilotulitteiden seurauksena onkin inhimillinen tragedia, ei peruste pidä kansantaloudellisessa mielessä. On helppo arvioida, että aloitteessa ilmoitetulla (vuoden 2015) 4 M€ tuonnin nettoarvolla yksin myynnin arvonlisävero ylittää loukkaantumisten kustannukset. Yhtä lailla voidaan todeta suomalaisten ilotulitteiden globaali ympäristökuormitus marginaaliseksi.

Todellisia perusteita kiellolle ei siis ole, vaan tärkein peruste tuntuu olevan se, että jollekin aiheutuu mielipahaa toisen toiminnasta. Eihän ilotulitteiden käyttö sinänsä millään järkisyillä ole perusteltavissa, mutta se tuottaa liiketoimintaa ja mikä tärkeintä, jollekin mielihyvää. Sallimisen perusteena mielihyvän tulisi olla aivan yhtä pätevä kuin mielipahan aiheuttaminen on kieltämisen perusteena, erityisesti, jos kieltämiselle ei ole kansantalouteen tai merkittäviä kansanterveyteen tai  ympäristöön liittyviä perusteita.

Vapaaseen yhteiskuntaan kuuluu se, että ihmiset saavat tehdä omia (joskus huonojakin) päätöksiään sekä harrastaa asioita, joista minä, sinä tai joku muu ei tykkää, eikä se ole peruste kieltää mitään. Mielestäni on lähinnä hälyttävää, että kansalaiset ovat näin valmiita luovuttamaan omia vapauksiaan ja oikeuksiaan yhteiskunnan hallittaviksi.

Parempaa uutta vuotta 2019!

 

PS. Ilotulitteet eivät ole minulle henkilökohtaisesti tärkeä asia. En muista, milloin olisin niitä viimeksi ostanut, en ainakaan kymmeneen viimeksi kuluneeseen vuoteen. Tämän asian suhteen minulle tärkeää on se, että yhteiskunnan ei tule perusteettomasti rajoittaa kansalaisten toimintaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Silmävamman saaneista, aloitteen mukaan, kolmannes on lapsia ja siis täysin sivullisia noin periaatteessa. Tämä "Tällä hetkellä Suomessa saa ampua ilotulitteita ilman erillistä lupaa uudenvuoden aaton ja päivän välisenä yönä kello 18-02, eli muutamien tuntien ajan" ei toimi, ainakin täällä landella pauke alkoi jo viikonloppuna ja jatkuu huomiseen.

Tulipaloja sattuu satakunta, silmävammoja kymmeniä, sadatuhannet elukat kärsivät. Tämän toteamisen leimaainen "mielipahaksi" on vähättelyä, aloite on perusteltu monipuolisesti eikä yksikään perustelu liity pahaan mieleen.

Kukaanhan ei ole kieltämässä ilotulituksia ja harva kai kiistää, etteivätkö amattilaisten tekemät ole paljon näyttävämpiä ja vastuullisemmin tehtyjä kuin kotioloissa usein kännipäissään ammutut raketit.

Jos kielto harmittaa, mikä estää keräämästä porukkaa ja sijoittamaan ne rahat ammattilaisen tekemään ilotulitukseen?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Pari paukahdusta on kuulunut. Varmaan kiihtyy kohti iltaa. Vuosiin en ole ostanut ilotulitteita. Mutta kyllä se puuhastelu oli muksujen kanssa aivan mukavaa aikanaa. Vaaratilanteita ei ollut. Uskon, että niitä on. Mutta ei kaikki kieltämällä parane. Enkä usko paukuttelun edes kieltoihin loppuvan. Minusta nykyiset säännöt ovat aika toimivat.
Ei joku toisen tekemä koskaan ole sama kuin itse puuhastelu. Kaikki ilo tässä pikku hiljaa tietysti viedään. Mikä seuraavaksi? Ehkä olisi hyvä kieltää kaikki lehdet ja sosiaalinen media. Aika paljon aiheuttaa mielipahaa tosin joillekin se näyttää olevan omien katkeruuksien jatkuva purkukanava.

Lemmikitkin oli aloitteessa mainittu, mutta..

Koiratkin voitaisiin kieltää. Aiheuttavat ilmastonmuutosta. Ovat kiistatta ihmisille ilotulitteita vaarallisempia ja muutenkin aivan turhia ympäristönlikaajia.
https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/is-professor...

Ei muuta kuin aloite vetämään.

Toisaalta minulla on kaksi koiraa. Ihan pieniä perhosia. Parhaat kaverini. 16 ja 11v. Toinen hermostuu ilotulitteista. Ei näytä saaneen suuria traumoja. Toinen ei välitä lainkaan. Toisaalta toinen koirista hermostuu myös ukkosista, autojen tööttäilystä jne... Kieltolistaan lisää.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Sellaiset väitteet kuin "Suomessa kielletään liikaa" tai "Suomessa verotetaan liikaa" ovat liian ylimalkaisia.

Tuollainen ylimalkaisuus saattaa kummuta siitä, että suomalaiset pyrkivät välttämään konflikteja melkeinpä hinnalla millä hyvänsä. Ehkä siksi, että ovat sata vuotta sitten saaneet pahasti köniinsä:

Suomen itsenäisyyden ajan psykohistoriaa

Rakentava keskustelu edellyttäisi tarkennuksia siitä, mitä pitäisi kieltää ja minkä takia tai mitä pitäisi verottaa ja miksi. Käytännön tasolla tuollaisia tarkennuksia tulkittaisiin niin että ketä pitäisi kieltää ja ketä pitäisi verottaa ja sitten oltaisiinkin jo lähellä konfliktin lietsomista...

Hyvää uutta vuotta itse kullekin! (Eihän riidellä, eihän... :P)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Käydäänkö täällä mielestäsi rakentavaa keskustelua? Sinä titenkin olet siinä mielessä aika poikkeuksellinen. Hyvin älykäs ja rakentavasti keskusteleva. Tosin olet pahasti kiipelissä sosialimissa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo
Käyttäjän liikenteesta kuva
Petri Suuronen

Lähtökohtaisesti kieltoja ja rajoituksia suunniteltaessa pitäisi aina pohtia a) mitä halutaan saavuttaa b) onko kielto/rajoitus perusteltu tavoitteeseen verrattuna ja c) saavutetaanko ehdotetuilla toimilla kohdan a asia.
Löyhästi perusteltujen kieltojen kategorista vastustamista sen sijaan ei pitäisi tarvita perustella mitenkään.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Minä olen viimeisen vuoden aikana keskittynyt lipaskieltolain vastustamiseen. Suomessa aiotaan säätää useimpien ampuma-aseiden lippaiden hallussapito pääsääntöisesti laittomaksi ja myös ampuma-aserikokseksi, vaikka uusi tuliasedirektiivi ei sitä välttämättä vaadi. Aseiden lippaista ilman niiden kanssa yhteensopivia ampuma-aseita on vielä vähemmän vaaraa kuin esimerkiksi alkoholijuomista, koirista tai ilotulitteista.

Kyseisistä esineistä on esimerkiksi seuraavanlaista iloa muillekin kuin ampuma-aseiden omistajille.
Tuliaseiden lippaita voisi käyttää hylsykäyttöisissä ilma-aseissa.
Lippaat voivat olla keräilykohde. Niitä voi käyttää stressileluina latausharjoituspatruunoiden kanssa. Voi niitä käyttää rekvisiittana esimerkiksi airsoftissa.

HE 179/2018 esityksestä on kerrottu myös sellaista väärää tietoa, että se ei luvanvaraistaisi Suomi-konepistoolin, Degtjarev-pikakiväärin ja Lahti-Saloranta-pikakiväärin lippaita. Todellisuudessa sivulause "ja joka ei sovi asennettavaksi keskisytytteiseen itselataavaan kertatuliaseeseen tai lippaalliseen kertatuliaseeseen " mitätöisi käytännössä koko vanhoille lippaille tarkoitetun poikkeuksen.

Toimituksen poiminnat